Altınordu Geliyor!

1923 yılında Basmane-Tilkilik-Namazgâh semtinde kurulan Altınordu Spor Kulübü, İEF Kemeraltı Sokağı’na hareket katacak. “İyi Birey, İyi Vatandaş, İyi Futbolcu” temel felsefesi ile kurulduğu yıldan bu yana büyük başarılara imza atan, özellikle altyapı futbolcu eğitimi ile Türk futboluna büyük katkılarda bulunan Altınordu, Basmane denince ilk akla gelen başarı hikayelerindendir.

Kırmızı rengi; Kurtuluş Savaşı’nın isimsiz kahramanları şehit ve gazilerimizin kanından, Lacivert rengi ise, sağlamlığı ve gücü temsilen çelikten alan kulüp, İEF boyunca sevenleriyle Kemeraltı Sokağı’nda buluşacak. Stant dışında alanda yapacağı sürpriz etkinliklerle katılımcılar futbola doyacak.

İşte Altınordu‘nun asırlık hikayesi:

Süleyman Ferit Eczacıbaşı İsim Babası ve Kurucu Başkanı

En önemli adım, kulübün ismiydi… Hemen her gün, isim üzerinde önemli tartışmalar yapıldı. Düşman denize dökülmüş, vatan kurtulmuş, kahraman ordumuz büyük bir zafer kazanmıştı. İşte bu muhteşem tabloya yakışır bir isim aranıyordu. İlk akla gelen Zafer, Hilal ve Kurtuluş isimleri üzerinde duruldu. Her toplantıda başka isimler masaya yatırılıyordu. Bunlar arasında Göktürk ve Sakatürk isimleri ağırlık kazanmaya başlamıştı. Toplantıda bulunanlardan Muallim Mehmet Rıza Bey, Göktürk isminde ısrar ediyordu. Toplantıyı idare eden Süleyman Ferit Bey (Eczacıbaşı), “Ben de bir Türk ismi buldum, Yine büyük bir Türk İmparatorluğu olan Altınordu ismini kulübün adı yapalım” fikrini ortaya attı. Ve bu teklif hiç itirazsız kabul edilerek kulübün ismi Altınordu olarak kabul edildi. Süleyman Ferit Bey ise Altınordu’nun hem isim babası hem de kurucu başkanı oldu.

Futbol Heyecanı Başlıyor

İzmir Ligi’nde 6 defa şampiyon olan Altınordu, 1959 yılında Milli Lig’in tertip edilmesiyle birlikte mücadelesini bu ligde sürdürmeye başladı. İlk iki sezonda istediği başarılı sonuçları alamayan Altınordu, baraj maçları sayesinde küme düşmekten kurtuldu. 1961-1962 sezonunda ise ligi 8. bitirerek iyi bir derece yaptı. 1964-1965 sezonunda bu kez küme düşmekten kurtulamayan Altınordu, bir yıl sonra yeniden Milli Lig’e dönmeyi başardı. Altınordu’nun 1.Lig macerası, 1969-70 sezonunda sona erdi. O sezon 2.Lig’e düşen Altınordu, 1977-78’de 3.Lig’e düşmesine rağmen 1 yılda geri döndü. Bu arada basketbolda Türkiye çapında dereceler yaparak gündeme gelen Altınordu, 1966-67’de elde ettiği şampiyonlukla Basketbol Erkekler 1.Ligi’nin ilk şampiyonu olarak tarihteki yerini aldı. İkinci Lig’de 13 sezon boyunca aralıksız mücadele eden Altınordu, 1991-1992 sezonunda 2. Lig B Grubu’nu sondan 3. sırada bitirerek 3. Lig’e, 1995-1996’da ise 3. Lig 7. Grubu sonuncu bitirerek Amatör Küme’ye indi. 6 yıl Amatör Küme’de şampiyonluk mücadelesi veren Altınordu, makus talihini 2002-2003 sezonunda yenerek yıllar sonra yeniden 3.Lig’e “merhaba” dedi. 2007-2008’de Trabzon’daki play-off serisinde Bingöl Belediyespor ve Keçiörengücü arasından sıyrılan Altınordu, çıkışını devam ettirerek 2.Lig biletini aldı. Ancak bir türlü istenen istikrarı yakalayamayan kulüp, 2008-2009’da yeniden 3.Lig’e düştü, 2010-2011 sezonunda ise grubu 5. bitirerek play-off’a kaldı. Play-off maçlarında yarı finalde Afyonkarahisarspor’u, finalde ise Darıca Gençlerbirliği’ni yenerek yeniden TFF 2. Lig’e döndü. Ancak buradada mücadelesi uzun sürmedi ve 2011-2012 sezonu sonunda tekrar 3.Lig’e düşen takımlar arasında yer aldı.

Şirketleşme

Takımın küme düşmesinin hemen ardından Temmuz ayında yapılan genel kurul sonucunda kulübün şirketleşmesi yönünde karar alındı. İzmir futbolunun yakından tanıdığı isimler arasında yer alan Seyit Mehmet Özkan ile Temmuz ayı başında başlayan ve yaklaşık 1 ay süren görüşmeler olumlu sonuçlandı ve Altınordu Futbol Yatırımları Anonim Şirketi kuruldu.

Kaynak: http://www.altinordu.org.tr/Altinordu/Altinordu-Tarihi


Bu yazıyı paylaş